Back To Top Button

Басна – Кучето и Зајакот

168 ден

БАСНА – КУЧЕТО И ЗАЈАКОТ

Број на страни: 28
Димензии210х210
Корица: мека
 
Басните се кратки приказни или песнички во кои најчесто главни ликови се животните , со кои се опишуваат човечки особини. Така на пример, лисицата е итра, мравката е вредна, зајакот е наивен и слично. Ликовите во басните можат да бидат и луѓе, растенија, предмети и природни појави.
Секоја басна има поука (наравоучение), со која авторот сака да покаже како некои човечки особини се добри, а кои не се, а со тоа се учат дечињата кои особини треба да ги присвојат а, кои се лоши и треба да се избегнуваат.

Краток опис:

„Јас можам да трчам побрзо од тебе“, рекол зајакот. „Е, како не“, рекло кучето. „Јас сум побрз!“

Се расправале вака, па решиле да се тркаат.Одредиле една линија што ќе биде „старт“ и уште една што ќе биде „цел“, застанале на стартот и…

 

Во нашата онлајн книжара можете да најдете боенки за деца, сликовници за деца, литература и книжевност за деца, како и останати едукативни забавни игри прилагодени за соодветната возраст кои на децата им помагаат да ги развиваат својата креативност и имагинација.